Zwarte Muisjes: een taboedoorbrekende podcast over psychische problemen rond de zwangerschap

Hoezo roze wolk? Een op de tien vrouwen krijgt langdurige psychische problemen rond de zwangerschap, zoals een postpartum depressie, angststoornis, psychose of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hoe is dat en wat kun je eraan doen? Daarover maakte ik samen met researcher Denise Hilhorst de vijfdelige podcastserie Zwarte Muisjes.

Maandenlang volgde ik Sanne en haar partner. Zij kreeg na de geboorte van haar eerste kindje een postpartum depressie. “Er zat een verschrikkelijk monster van een ziekte in mij.” Wanneer Sanne opnieuw zwanger raakt, is haar grootste angst dat het weer misgaat. Gaat het nu wél goed?

De eerste aflevering van Zwarte Muisjes verscheen maandag 12 april. Beluister hier de trailer:

Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting alleen al zo’n 23.000 vrouwen een postpartum depressie. Ook spreek ik met vrouwen die rond hun zwangerschap PTSS of een psychose kregen. Zo ging ik met Marieke terug naar de gesloten afdeling van het Erasmus MC waar zij bijna twee maanden werd opgenomen vanwege een psychose na haar bevalling. Ze mocht daar niet alleen zijn met haar dochtertje. “Alleen als de deur openging, kon ik bij mijn kind”, zegt Marieke.

De vijf vrouwen die in Zwarte Muisjes vertellen over hun ervaringen, stellen unaniem dat er een taboe rust op psychische klachten rond de zwangerschap. Met hun openheid hopen ze dit te doorbreken. Negatieve emoties zijn maatschappelijk onvoldoende geaccepteerd, vindt Sanne. “Ik durfde er bijna niet over te praten.”

In Zwarte Muisjes onderzoek ik ook de impact op partner en relatie. Tim: “Ik zie de persoon van wie ik het meest houd, wegzakken in het drijfzand.” Hij is getrouwd met Maria, die op het moment van opname middenin een postpartum depressie zit. “Ik steek mijn hand uit, maar zak zelf ook steeds verder weg. Maar ik zal haar nooit laten vallen.”

Beeldmerk: Margot Westermann.

Twee autoriteiten in de geboortezorg – psychiater Mijke Lambregtse-van den Berg (Erasmus MC) en gynaecoloog Marieke Paarlberg (Gelre ziekenhuizen) – voorzien de ervaringsverhalen van context. Ook gaan zij in op het functioneren van de zorg. Volgens beiden zou er meer aandacht moeten zijn voor het voorkomen en behandelen van psychische klachten rond de zwangerschap.

Zwarte Muisjes maakten wij in opdracht van het ministerie van VWS en is onderdeel van de campagne Hey, het is oké, waarvan het doel is psychische klachten bespreekbaarder te maken.

Eén antwoord op “Zwarte Muisjes: een taboedoorbrekende podcast over psychische problemen rond de zwangerschap”

  1. Dag Maarten,

    Wat voel ik me blij met de prachtige podcast die je maakt. Je brengt een thema aan de orde waar zo’n noodzaak en ik geloof ook behoefte aan is om over te praten. Je haalt depressie, depressieve gevoelens rondom een bevalling uit de schaduw en zet haar in een passend licht.
    Dank je wel daarvoor. Ik kijk uit naar de volgende podcast.
    Hartelijke groeten
    Emilie Wouters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.