Maak een podcast die er toe doet

Zo ongeveer iedereen kan een podcast maken – en steeds meer mensen doen dat ook. Maar slechts een klein deel ontstijgt het amateurniveau. Ben jij een beginnende maker of wil je graag starten met podcast? En wil jij een podcast maken die professioneel klinkt, inhoudelijk staat als een huis en echt iets toevoegt? Dan ben je bij mij aan het juiste adres voor advies en coaching. Mail of bel mij voor de mogelijkheden.

Ik kan je bijvoorbeeld helpen op het gebied van:
– Ideevorming / verhaallijnen / narratief / scriptvorming / scenario
– Research / onderzoek
– Interviewen
– Presenteren
– Aanschaf opnameapparatuur
– Opnametechniek
– Montage
– Muziekgebruik / muziekbronnen
– Voice overs
– Acquisitie / aanvragen subsidies
– Marketing / promotie

Ik werk bijna fulltime als podcaster en won meerdere prijzen met mijn producties (zie rechts). Inmiddels heb ik circa 20 mensen gecoacht.

Foto: Tjalina Nijholt.

Boek een podcastworkshop voor jouw organisatie

Werk je voor een bedrijf of non-profitorganisatie en willen jullie ‘iets’ met podcast? Of zoek je gewoon een originele groepsactiviteit? Ik ben beschikbaar voor podcastworkshops!

Het programma – van één, twee of meer dagen – kan naar wens worden samengesteld. Onderdelen die aan bod kunnen komen zijn bijvoorbeeld het schrijven van een goed format, interviewen, opnametechniek, montage en het inspreken van voice overs. Ik geef inspirerende uitleg en laat de deelnemers zelf aan de slag gaan, met een hoop nieuwe kennis en een eigen minipodcast als resultaat.

Eerder verzorgde ik onder meer een tweedaagse podcastworkshop bij Ieder(in). Een aantal reacties (met toestemming geplaatst):
– “Alles wat je vertelde was interessant.”
– “Maarten speelde goed in op wat er in onze groep naar boven kwam, zonder het doel en resultaat (de minipodcasts) van de cursus uit het oog te verliezen.”
– “Je hebt een prettige sfeer gecreëerd om gezamenlijk te kunnen werken. Duidelijke uitleg, goede feedback. En de ondersteuning bij het monteren was ook welkom.”
– “Ik ga zeker verder met podcasts maken!”

Meer info: klik hier.

Ervaringen

Marijke Meems, maker van podcastserie Vlaggen tot de helft (RTV Noord): “‘Waar gaat het eigenlijk over?’, was telkens weer de vraag die Maarten aan me stelde. Telkens bracht hij me terug naar de hoofdvraag van mijn podcast. Daardoor voelde ik hoe scherp het werd, merkte ik dat ik dieper in het onderwerp ging duiken. Dat was een leerzame ervaring en ik kan nu niet meer anders denken. Ik merk dat ik nu niet zo snel meer verdrink in alle verhalen die ik te vertellen heb. Maarten heeft energie gestoken in het mij leren kennen. Hij heeft op een zorgvuldige manier zeer besliste feedback gegeven op mijn werk. Hij coacht en begeleidt op een positieve manier. Ik heb het echt als een hele fijne samenwerking ervaren.”

Joske Meerdink, maker van podcastserie De ramp met de Phoenix (Omroep Gelderland): “Maarten heeft mij altijd het vertrouwen gegeven dat alles op zijn plek zou vallen. Ook al had ik 1000 vragen en wilde ik alle risico’s indammen, Maarten was er. Altijd. Hij is niet bang om kritisch mee te denken, maar brengt het op een onderhoudende manier waardoor je er ook daadwerkelijk iets mee kunt. Zijn manier van feedback geven kenmerkt zich ook in het benadrukken van dingen die hij al wél heel tof vindt, zodat je daar ook weer energie uit haalt. Of het nou taalfouten zijn die hij verbetert, of je inhoudelijk een afslag laat maken waar je nog niet aan had gedacht, de begeleiding van Maarten is compleet. Hij geeft je zelfvertrouwen, maar laat je ook gerust even zwemmen. Daar ben ik hem achteraf dankbaar voor. Ik heb kunnen groeien dankzij dit project en ook zeker dankzij Maarten.” Update: Joske heeft een Tegel gewonnen met haar podcast.

Pim van der Heiden, maker van Het Pilotengraf (Leidsch Dagblad): “Het fijne van Maarten vind ik zijn kalmerende houding en aandacht voor het proces. Ik heb zijn begeleiding als een onvergetelijk leertraject ervaren, waardoor ik als maker echt heb kunnen groeien. In het begin had ik bijvoorbeeld moeite met het over boord gooien van niet-essentiële scènes, waar ik soms dagenlang met mierenvlijt aan had gewerkt. Maarten bracht mij een overzichtelijke werkwijze bij en stelde veel vragen, waardoor ik nu makkelijker tot inhoudelijke keuzes kom. Wat mij ook heeft geholpen is zijn scherpe blik op taal en het verbinden van jouw persoonlijke ervaring als maker met je onderwerp. Zonder het roer over te pakken, zoekt Maarten graag met je mee naar universele elementen in je verhaal waarmee je de luisteraar tot de laatste minuut kunt boeien.”

Linda de Veen, co-host van podcastserie In Vervoering (over innovatie): “Als first time podcastmaker ben ik heel blij dat we Maarten hebben ingeschakeld om ons te coachen. Niet alleen heeft hij ons goed voorbereid op wat er allemaal bij het maken van een podcast komt kijken, ook gaf hij hele bruikbare en concrete tips. Van het inspreken van de voice-overs tot de montage, Maarten heeft ons bijgestaan en – ook niet onbelangrijk – aangemoedigd. Door hem is het echt een betere podcast geworden!”

Ellen Kamphorst, co-host hitserie De dood van Robert (Omroep Gelderland): “Een coach die zoveel prijzen op zijn naam heeft, is dat niet te hoog gegrepen voor een beginner in podcast als ik? Dat was wat ik dacht toen Maarten begon met mij begeleiden. Volkomen onterecht: Maarten is een positieve coach die echt het beste uit me heeft gehaald. Voor de opnames, tijdens het monteren en bij het inspreken van de voice-overs zegt hij precies wat nodig is. Wat ik fijn vind is dat zijn feedback heel concreet is, geen vaagheden over sfeer en gevoel. Maar concrete opmerkingen over muziek, woordkeuze en volgorde van quotes. Als ik voorstel om de hele boel om te gooien omdat dat volgens mij beter is, dan houdt hij me tegen en legt precies de vinger op de zere plek. Bij Maarten ben je in goede handen.”

Jenda Terpstra, co-host hitserie De dood van Robert (Omroep Gelderland): “Een wirwar van audiosporen: het ziet er heel indrukwekkend (en afschrikwekkend) uit. Met collega Ellen Kamphorst had ik besloten een podcast te maken. Maar ik schoof het monteren steeds voor me uit. Ik durfde nog niet aan de knoppen te draaien. Gelukkig was daar coach Maarten! Het was ook spannend, zei hij bemoedigend. Hij toonde begrip, en duwde me ondertussen zachtjes vooruit. Gewoon, die eerste stapjes zetten. Hoewel ik ook later nog deadlines miste, ging het groeiproces daarna met sprongen. Maarten was in iedere fase daarvan een hele goede coach. Met geweldige (stijl)tips, een kritische blik zonder té kritisch te worden. Hij fungeerde als stok achter de deur, maar ook vooral als inspirator. Bij Maarten vind je het vertrouwen in jezelf om jouw podcast tot een mooi einde te brengen.” Ellen en Jenda wonnen de Gouden Regiohelden Award met hun podcast, de prijs voor allerbeste journalistieke productie van alle regionale omroepen.

Elisabeth van Kleef, destijds journalist bij RTV Oost: “Maarten is een inspirerende, geduldige en creatieve coach. Als beginnend podcastmaker wil ik graag werken aan storytelling. Hoe vertel je het verhaal nou echt goed? Hoe zorg je ervoor dat de luisteraar van begin tot eind geboeid blijft? Maarten heeft mij als coach erg geholpen om net die extra stap te zetten. Zo hebben we samen gekeken naar het opbouwen van een verhaallijn, het schrijven van voice overs en het inspreken ervan. Vaak dacht ik: hoe doet hij dat toch? De spijker zó op zijn kop slaan? Ik heb geleerd om kritisch te zijn, maar vooral om te luisteren naar mijn gevoel. Voel ik het zelf niet, dan voelt de luisteraar het ook niet. Wat mij ook bijblijft van de coaching zijn de empathie en humor van Maarten. Hij leert je niet een trucje, maar laat je zelf uitzoeken wat het beste werkt. Zachtjes duwt hij je voorzichtig uit je comfort zone, waardoor je een beter resultaat bereikt.”

Frank Oosterwegel, maker van de Omroep Gelderland-podcastserie Pretpark Veluwe: “Toen ik hoorde dat ik mijn allereerste podcast mocht gaan maken, dacht ik: oei, nu moet het echt gaan gebeuren! Wat heb ik allemaal nodig, waar moet ik op focussen en hoe zet je een verhaallijn met meerder episodes in elkaar? Hoe maak ik het spannend, waarom zullen mensen gaan luisteren en welke kant gaat mijn verhaal op? Allemaal vragen die op me afkwamen. Gelukkig kwam Maarten ook op me af en hij bleef tot het einde aan de zijlijn staan om mij te begeleiden en te coachen tijden het maken van mijn podcastserie. Hij bleek een rots in de branding waar ik altijd op terug kon vallen. Zijn tips en tricks waren goud waard. Toen ik bij het maken van de slotaflevering even niet meer zag hoe het verder moest, bracht zijn gouden greep redding. Wil je weten wat dat was, luister dan naar mijn podcastserie Pretpark Veluwe. Ik leer snel, ha ha.” Frank won een Regiohelden Award met zijn podcast, een prijs voor producties van regionale omroepen.

Annemieke Schakelaar, maker van de Omroep Gelderland-podcast De Staat van de Senaat: “Je kent dat wel: je hebt een geweldig idee, het begint te bruisen en je wilt iets moois gaan maken. Een podcast! Maar dan, als je moet beginnen, weet je even niet meer een lijn aan te brengen in je brij aan ideeën. Heb je lekker veel mooie opnames, zie je door de hoeveelheid niet meer wat je in welke aflevering wilt brengen. Ben je uren aan het monteren, kun je niet kiezen wat je weg moet laten. Ik kwam al die momenten tegen tijdens het maken van mijn podcast De Staat van de Senaat. Momenten van paniek, het niet meer zien zitten. En wie was daar dan? Maarten! Altijd kalm, altijd een goed advies. Of het nou ging over inhoud, opzet of techniek. Na een gesprek met Maarten kon ik weer verder.” 

Irene Rompa, beginnend podcastmaker: “In juli 2020 heb ik Maarten gevraagd of hij me een paar uur wilde coachen rondom het maken van een podcast. Nadat we de eerste keer afspraken had ik het idee dat ik direct tien stappen verder was qua kennis. Hij is heel behulpzaam, vriendelijk, volledig, denkt echt mee, is goed bereikbaar en is natuurlijk ontzettend goed in zijn vak. Op dit moment kan ik bellen wanneer er een specifieke vraag is, en dat werkt heel goed voor me. Ik zou de coaching zeker aanraden!”

Jessica Maas, maker van podcastserie Onzichtbaar Waar: “In korte tijd een driedelige podcast maken over mensenhandel? Ik was meteen enthousiast, thuis in het onderwerp maar had nog niet eerder een podcast gemaakt. Kortom: ik had dringend hulp nodig. Gelukkig had Maarten tijd. Niet alleen heeft hij veel ervaring met het maken van mooie podcasts, maar juist ook met dit soort gevoelige onderwerpen en dat vond ik belangrijk. Ik kijk met plezier terug op onze samenwerking. Maarten is een ervaren coach en heeft een bepaalde rust in zijn manier van werken waar ik jaloers op ben!  Ik heb de afgelopen weken veel geleerd en praat – sinds het inspreken van de voice-overs – voor altijd langzamer!”