Ik vertel verhalen die er toe doen. – Maarten Dallinga
Categorie: audio
Ik werkte als nieuwslezer bij Radio M Utrecht (RTV Utrecht), Radio Gelderland en het ANP. Ook was ik presentator van Dit is de Nacht (EO, Radio 1) en verslaggever voor Radio Oost. Verder werkte ik voor BNN Today (ook Radio 1), het NOS Radio 1 Journaal en UruzganFM (Wereldomroep/3FM). Sinds 2017 maak ik podcasts, onder meer voor Omroep Gelderland.
De helft van de Nederlanders is chronisch ziek. En een deel daarvan is óók vader of moeder. Hoe is het wanneer de ziekte een dominante rol speelt in je leven als ouder? Welke invloed heeft chronisch ziek zijn op het ouderschap en gezinsleven? Dat onderzoek ik in Niet alleen ziek, een podcastserie voor Stichting BMP. Abonneer je via je favoriete podcastapp.
Zeeland is de provincie waar naar verhouding de meeste zelfdodingen voorkomen. Daarom maakte ik voor GGD Zeeland de vierdelige podcastserie Doordrenkt. Hierin spreek ik met Zeeuwen Alfons, Jeroen en Roland over hun worsteling met het leven, over hulp zoeken, hulp vinden en naar elkaar omkijken. Doordrenkt is te beluisteren via de bekende podcastapps en op de site van de GGD.
In opdracht van non-profitorganisatie HIER opgewekt maakte ik een derde seizoen van de podcastserie ‘HIER opgewekt, de podcast’. Deze serie richt zich op mensen die betrokken zijn bij lokale energiecoöperaties.
In opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei maakte ik de zesdelige podcastserie Vrijheid Volgens. Hiervoor interviewde ik mensen die ooit voor oorlog of onderdrukking naar Nederland vluchtten. Hoe beleven zij vrijheid en onvrijheid? De verhalen brengen een voor velen abstracte thematiek ineens heel dichtbij. Hieronder kun je alle afleveringen beluisteren. Luisteren kan ook via de bekende podcastapps.
Er waren momenten dat ik dacht: kan ik niet beter stoppen met dit project? Wordt het wel goed? Wat ben ik blij dat ik heb doorgezet; mijn podcastserie Verstrikt, over zelfdoding en het voorkomen daarvan, heeft ontzettend veel losgemaakt. Ik heb er nu zelfs een Tegel mee gewonnen, in de categorie Audio. De Tegels worden gezien als de belangrijkste journalistieke prijzen van Nederland.
“Deze winnaar heeft het lef om vanuit een persoonlijke ervaring een moeilijk, maar zeer belangrijk onderwerp op de kaart te zetten. De combinatie van het persoonlijke verhaal van de maker met de journalistieke uitwerking geeft de productie extra overtuigingskracht”, zegt de jury. “De drie ingezonden afleveringen vertellen op een bijzonder integere wijze een bijzonder, maatschappelijk zeer relevant, verhaal.”
Mijn concurrenten waren Audiocollectief Schik (podcast El Tarangu, VPRO), NRC (podcast over de genocide in Rwanda), Tom Rooduijn (radiodocumentaire Het schimmenspel, VPRO, NPO Radio 1) en Gijs Groenteman (podcast Groenteman in de kast, de Volkskrant). Vorig jaar won ik al De Tegel in de categorie Regio met mijn podcastserie Anoniem Intiem.
Met mijn podcastserie Verstrikt voor Omroep Gelderland ben ik winnaar geworden van de NL Award in de categorie radio. Ook heb ik de categorieoverstijgende Gouden NL Award gewonnen. Dit is de jaarlijkse prijs voor de beste journalistieke productie van alle Nederlandse regionale omroepen.
De jury schrijft: “Een precair onderwerp uitmuntend behandeld. De maker toont kennis en zelfinzicht, betrokkenheid en voorzichtigheid. Deze serie is technisch vlekkeloos, integer, meeslepend, deskundig en persoonlijk. Wat ontzettend knap gemaakt.” Aan de Gouden NL Award is een geldprijs van 2.500 euro verbonden.
Ik ben met Verstrikt (Omroep Gelderland) genomineerd voor de NL Awards, de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van regionale omroepen. Ik maak kans in de categorie Radio, samen met Buro de Vries: 100 jaar radio (Omrop Fryslân) en de podcast Ik sla mijn vrouw (Omroep Brabant). De uitreiking is op 25 maart. In 2018 was ik ook genomineerd voor een NL Award, toen samen met collega Ellen Kamphorst.
Stichting Verhalende journalistiek heeft mij vanwege Verstrikt benoemd tot Meesterverteller van 2019. Uit meer dan 150 producties selecteerde de Vlaams-Nederlandse redactie de tien mooiste journalistieke verhalen in de categorieën Lezen, Luisteren, Klikken en Kijken.
Dit schrijft de jury: “Met een schokkende beginscène waarin Maarten Dallinga zijn ouders vraagt waarom hij een podcast over zelfdoding maakt, grijpt Dallinga zijn luisteraars vast en laat ze niet meer los. Door zijn bijzonder goede interviewstijl kunnen we ons voorstellen dat de mensen met wie hij praat echt iets aan de gesprekken met hem hebben gehad. Met prachtige personages, mooie muziek en hier en daar een snik, heeft Dallinga dit zware onderwerp bespreekbaar gemaakt.”
Peter Zantingh (NRC) interviewde mij voor Meestervertellers over het maakproces.
Ik maakte in opdracht van de Sint Maartenskliniek, een gespecialiseerd ziekenhuis op het gebied van houding en beweging, een podcastserie over innovatie in de zorg. Je vindt alle afleveringen in je podcastapp en hieronder:
Mijn kat heet Philip en zit in de vensterbank. Hij kijkt naar me en ik vraag hem voor deze eerste zinnen of hij bij mij wil komen zitten en dat doet hij. Ik aai hem over zijn kop, daar, net achter zijn oren, een beetje aan de zijkant – zacht en warm. Hij draait een rondje op de stoel naast me, gaat liggen en sluit al snel zijn ogen. Soms wil ik hem zijn. Geen zorgen, geen vragen.
Ik schreef naar aanleiding van mijn podcastserie Verstrikt een essay voor NRC Weekend. Lees hier het hele artikel.
“Verstriktis misschien wel de beste Nederlandstalige podcast van 2019, en sowieso de belangrijkste”, aldus recensent Stan Putman van de Volkskrant. Hij geeft Verstrikt vijf sterren en schrijft: “De grote verdienste van Verstrikt is dat de serie empathie opwekt voor de 400 tot 500 duizend Nederlanders die suïcidale gedachten hebben, de 1.800 mensen die zich dit jaar van het leven beroven en alle mensen die ontredderd aan de zijlijn staan.”
De VARAgids geeft Verstrikt4,5 sterren, en noemt het “een hartverscheurende maar belangrijke reeks over zelfdoding”. Verstrikt is ook besproken in de populaire podcastgids Vink (Avrotros). Daarin geven Vincent Bijlo en Stan Putman Verstrikt beiden vijf sterren, Mischa Blok komt uit op vier. Luister naar hun beoordeling via je podcastapp of de site van NPO Radio 1 (vanaf 12.30).
Jaarlijks overwegen zeker 400.000 Nederlanders om een einde aan hun leven te maken. Toch rust op het hebben van doodsgedachten een groot taboe. Gedreven door mijn eigen ervaringen wil ik met mijn verhalende podcastserie Verstrikt suïcidaliteit bespreekbaarder maken.
Reageren op Verstrikt? Mail naar verstrikt@gld.nl. Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.
“Anoniem Intiem is een belangwekkende podcast, een kijkje in een wereld die ik echt niet kende.” Ik mocht te gast zijn bij Stef Visjager van de populaire VPRO-podcastserie Parel Radio, en dit waren haar mooie woorden over mijn serie Anoniem Intiem. In deze Parel hoor je aflevering 1 van Anoniem Intiem, plus een interview (vanaf minuut 35) waarin ik meer vertel over het maakproces én over een nieuwe serie die ik produceer voor Omroep Gelderland. Parel Radio luister je via je favoriete podcastapp of hieronder:
Ik heb dinsdagavond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag De Tegel gewonnen in de categorie Regio, voor mijn podcastserie Anoniem Intiem van Omroep Gelderland. De Tegels zijn de prijzen voor de beste journalistieke producties van Nederland. Dit is niet waar je het uiteindelijk voor doet als journalist, maar het is wel ontzettend gaaf. Toch wel een kleine jongensdroom die uitkomt. Ik won van journalisten van AT5 en dagblad De Limburger.
Uit het juryrapport: “Een indrukwekkende serie die (…) niet meer loslaat. Het lukte om mensen te laten praten over iets wat ze hun hele leven verborgen hebben gehouden. Een heerlijke podcast bovendien.” In Anoniem Intiem hoor je het verhaal achter mannenontmoetingsplekken; seksplekken voor mannen in de openlucht.
Heb je Anoniem Intiem nog niet beluisterd? Luisteren kan hier en via talloze podcastapps, zoals Spotify en Apple Podcasts.
Hoe kijken bekende Gelderlanders terug op 2018? En wat verwachten zij van het nieuwe jaar? In de week van kerst presenteer ik bij Omroep Gelderland de interviewserie Maarten Dallinga &, met onder anderen D66-fractievoorzitter Rob Jetten, ondernemer en miljonair Hennie van der Most en wereldkampioen wielrennen Annemiek van Vleuten. Luisteren kan via een podcastapp of hieronder: